Yakınımı Terapi Sürecine Gitmeye Nasıl İkna Ederim ?

Yakınımı Terapi Sürecine Gitmeye Nasıl İkna Ederim ?

Sevdiğiniz kişi ya da yakınınız hayatın akışında zorlanmalar yaşadığında ona yardım etmek isteyebilirsiniz. Sizin yardımınız elbette yakınınıza iyi gelecektir ancak eşiniz, anneniz, babanız, kardeşiniz vb. kişiler söz konusu olduğunda bu zorluklar konusunda yapacaklarınız yeterli olmayabilir. 
Terapi sürecine Nasıl İkna Edebilirim ?
Sevdiğiniz kişi ya da yakınınız hayatın akışında zorlanmalar yaşadığında ona yardım etmek isteyebilirsiniz. Sizin yardımınız elbette yakınınıza iyi gelecektir ancak eşiniz, anneniz, babanız, kardeşiniz vb. kişiler söz konusu olduğunda bu zorluklar konusunda yapacaklarınız yeterli olmayabilir. Yakınlarınızın bazen psikolojik sorunlar/problemler yaşadığını fark edebilirsiniz ancak ona 'Bir terapiye gitsen iyi olur.' demek iyi sonuçlar doğurmayabilir. Nedeni; kişiler bazen psikolojik problemler yaşadığını fark etmeyebilir ya da terapiye gitmenin bir güçsüzlük olduğu inancını taşıyor olabilir. Siz onun yaşadığı problemleri çözme konusunda yeterli olan desteği veremeyebilirsiniz. Bu yazıda ise yakınınızın terapiden yarar sağlayacağını düşünenler için onlara nasıl yaklaşmanız gerektiği konusunda önemli notları sizlerle paylaşmak istedi.

Yaşamış olduğu problemlerden bahsedin.
Zorluk yaşayan kişiyle, yaşamış olduğu sorunlar ile ilgili konuşmayı deneyebilirsiniz. Sağlıklı iletişim için gerekli olan durumlar; doğru yer, doğru zaman ve doğru mental durumdur. Bu uygun durumlar sağlandığında yakınınızla iletişim geçmeye çalışabilirsiniz.

Kendi endişelerinizden de bahsedin.
Bazı danışanlarımız yaşadıkları problemlerin farkında olmadan, terapi sürecinde problemleri fark edebiliyor. Yakınınızda belki yaşamış olduğu zorlukları ya da problemleri fark edememiş olabilir. Bu belirtilerin sizi nasıl ve neden endişenlendirdiğini ona anlatabilirsiniz. Örneğin; eşiniz ile keyifle vakit geçirdiğiniz vakitlerde azalma var ise ona ' Bir süredir benimle vakit geçirmiyorsun, birlikte vakit geçirsek bile eskisi kadar keyifli gözükmüyorsun, sanki eskisi kadar mutlu/keyifli/heyecanlı gözükmüyorsun. Bu değişikliği sende fark ettin mi ? Bu durumda beni üzmeye/kaygılandırmaya başladı.' diyebilirsiniz.

Size aktardıklarını vurgulayın.
Yakınınız sizin ona aktardığınız durumları reddedebilir veya herhangi bir vermiş olduğunuz tavsiyeyi kabul etmeyebilir. Ancak size aktarmış olduğu şeyleri kendisine aktarmak faydalı olabilir. Size aktardığı şeyleri sürekli olarak ona söylemek faydalı olmaz. Ancak şöyle bir yaklaşım yararlı olabilir; 'Fark ettim ki son zamanlarda bana sık sık kendini mutsuz/kaygılı/öfkeli hissettiğin durumlardan bahsediyorsun. Acaba yaşamış olduğun bu durumları bir terapist ile konuşmak sana iyi gelir mi ?'.

Empatiyle yaklaşın.
Yakınınızı dinlenmek ve anlamak aslında bu süreç içerisinde yapmanız gereken en önemli nokta olacaktır. Onun yaşadığı sorunları eleştirmek, küçümsemek ya da yargılamak yapmamanız gerekenlerdendir. Ben dilini kullanmak son derece önemlidir. 'Sen sorunlusun.' ya da 'Sen beni öfkelendiriyorsun.' demek yerine 'Senin için endişeleniyorum.' diyebiliyorsun. 'Bu konuyu sana değer verdiğim için ve seni sevdiğim için seninle konuşmak istiyorum. Sana sevgi ve değer vermeseydim bu konuşmayı yapıyor olmazdım.' yaklaşımı da faydalı olabilir.

Bilgilendirin.
Psikoloğa gitme fikri ne yazık ki bazen olumsuz çağrışımları da beraberinde getirebilmektedir. Yakınlarınız bu fikre 'Ben deli miyim !' ya da ' Yaşadığım problemlerin ben farkındayım zaten çözemeyecek kadar da aciz değilim.' şeklinde yaklaşabilir. Bu gibi durumlarda terapiye deli'lerin gitmediğini, yaşadığı problemler karşısında profesyonel bir bakış açısıyla değerlendirmenin zayıflık göstergesi olmadığını anlatabilirsiniz. Yaşadığımız sorunlarla tek başına baş etmenin zor yanlarının olabileceğini yakınınıza aktarabilirsiniz.

Zorlamayın.
Yakınınızı terapiye gitme konusunda zorlamamanız çok önemlidir. Toplumumuzda da var olan zorla güzellik olmaz sözünü lütfen unutmayın. Terapiye gitme fikri kişinin kendi kararı olmalıdır. Kişinin kendi kararı ile bu sürece başlaması, süreç için daha yararlı olacaktır. Zorlamak yerine teşvik edici konuşmalar yapmak, onun için terapist araştırmak ve yapacağınız konuşmalarda ona bazı terapist isimleri sunmak yararlı olabilir. ' Canım, son zamanlarda seni sürekli öfkeli görüyorum. Seni seviyorum ve mutlu olmanı herkesten çok istiyorum. Senin bu durumun beni oldukça endişelendiriyor. Senin için bir terapist buldum. Belki sende bir terapist arayışına girmek istersin. Senin için de uygun olan bir terapist ile bu hafta için bir randevu oluşturmaya ne dersin?' 

Kandırmayın.
Ne kadar iyi niyetli olursanız olun yalan söylerek yakınınıza yardım edemezsiniz. ' Sadece bir kez görüşmek iyi geliyormuş, bir denesen ne olur ki !' demeyin. Terapi genelde zamana yayılan düzenli görüşmelerin yapıldığı bir süreçtir. Başka bir yere gittinizi söyleyerek yakınınızın bir anda kendisini bir terapistin kapısında bulmasına neden olmayın, bu muhtemelen ona kendini kötü hissettirecek ve size olan güvenini zedeleyecektir.

Yanında olmaya devam edin.
Yakınınız terapi sürecinden geçerken sizi bazen öfkelendirebilir, yorabilir ancak onun size her zamankinden daha fazla ihtiyacının olduğunu unutmayın. Bunalabilirsiniz, öfkeyle karşılanabilirsiniz, reddedilebilirsiniz ama siz yine de onun yanında olmaktan, onu dinlemekten, onu anlamaya çalışmaktan ve ona destek olmaktan vazgeçmeyin.
Instagram